Cornish rex rotuna

 

Cornish rexit saivat alkunsa Englannissa 1950-luvulla, kun cornwallilaisen maanviljelijän kissalle syntyi pentuja joista yksi oli erikoinen, kiharaturkkinen uros. Tämä Kallibunker risteytettiin emonsa kanssa ja huomattiin, että turkki on periytyvä ominaisuus. Cornish rexien jalostukseen käytettiin alkuaikoina lähinnä brittiläistä lyhytkarvaa, joka teki tyypin raskastekoisemmaksi, myöhemmin käytettiin mm. siamilaista, jolla saatiin kissat uudelleen sirommiksi.

Cornish rexit ovat elegantteja, korkeajalkaisia kissoja,  mutta niiden silmiin pistävin ominaisuus lienee kihara turkki. Turkista puuttuu kokonaan peitinkarvat. Turkki on pehmeää ja plyysimäistä. Viiksikarvat ja kulmakarvatkin ovat kiharaiset. Vartalo on keskipitkä, siro ja lihaksikas. Cornish rexin pää on suoraprofiilinen keskipitkä kiila joka kapenee vahvaan leukaan. Korvat ovat suuret ja tyvestään leveät, kärjet ovat hieman pyöristyneet. Silmät ovat keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Häntä on pitkä, piiskamainen ja ohut. Rexeillä on sallittu kaikki värit ja kuviot, näyttelyissä rexit jaetaan yhdeksään väriryhmään. Cornish rexeistä on Suomessa saatavilla useita värejä, yksivärisiä, valkolaikkuja, naamioita ja kuviollisia jne.

Cornish rex on luonteeltaan seurallinen, utelias, aktiivinen ja ihmisrakas. Siellä missä sinä olet, siellä on myös rex. Rexit säilyttävät leikkisyytensä pitkälle aikuisikään asti, ei ole tavatonta että jo kypsäniän saavuttanut rex innostuu juoksemaan pallon perässä. Cornish rexit tulevat myös hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Rodulle on ominaista rakkaus ruokaan, minkä takia niiden vyötärönympärystä kannattaa pitää silmällä. Karvanhoidoksi riittää silittely sekä karvanlähtöaikaan kumisualla tai vauvanharjalla harjaaminen.

LÄHDE: https://www.kissaliitto.fi/kissarodut/kategoria-iii/cornish-rex

Photo:Hannu Palomäki